Normativa EUDR i certificació FSC: La clau per a una construcció sostenible – Papik

Normativa EUDR i certificació FSC: La clau per a una construcció sostenible

Construcción casas de-madera sosteniblecon madera certificada FSC y EUDR
6 min

Què és la normativa EUDR i per què és important per a la sostenibilitat?

La normativa EUDR (European Union Deforestation Regulation) té el seu origen en la creixent preocupació de la Unió Europea pel paper que juga el seu mercat en la desforestació global. Aquesta regulació es va proposar com a resposta a l’impacte que la demanda de certs productes, com la fusta, l’oli de palma i el cacau, té sobre els boscos tropicals i altres ecosistemes valuosos. L’EUDR és una evolució de la normativa FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade), que es va implementar per combatre la tala il·legal i garantir la sostenibilitat dels productes forestals importats a la UE.

La EUDR va ser adoptada el desembre de 2022 fruit de la comunicació de 2019 titulada  «Intensificar l’acció de la UE per protegir i restaurar els boscos del món» i ha començat a entrar en vigor progressivament el 2023. Aquesta normativa imposa requisits a les empreses per demostrar que els seus productes no provenen de terres desforestades recentment, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica de la UE i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

La Unió Europea ha fet un gran pas endavant en la lluita contra la desforestació amb la nova normativa EUDR (European Union Deforestation Regulation). Aquesta regulació busca assegurar que els productes comercialitzats dins del mercat europeu no contribueixin a la desforestació o la degradació dels boscos, un dels problemes ambientals més greus a escala global.

A través d’aquesta normativa, la UE estableix requisits estrictes per a les empreses, que han de demostrar que els seus productes no provenen de terres desforestades. Això s’aplica a una llista de productes específics, com ara soja, oli de palma, cacau, cafè i carn de vaca i entre altres, la fusta. L’objectiu és reduir la desforestació associada a la producció d’aquests béns, sobretot en regions com l’Amazones, el sud-est asiàtic i l’Àfrica.

Objectius principals de la normativa EUDR

La normativa EUDR es va crear amb uns objectius clars:

  1. Protecció dels boscos: Eliminar la desforestació de les cadenes de subministrament, protegint boscos tropicals, temperats i boreals.
  2. Reducció de la petjada de la UE: Garantir que el consum dins de la Unió Europea no contribueix a la destrucció de boscos, que són fonamentals per mitigar el canvi climàtic.
  3. Traçabilitat i transparència: Les empreses han de garantir la traçabilitat dels seus productes, des de la seva producció fins a la seva venda final a Europa. Això obliga a més transparència en la cadena de subministrament i fa que els consumidors puguin prendre decisions més informades.

Com afecta la normativa EUDR a les empreses de la construcció?

La fusta és un material essencial en la construcció de cases de fusta sostenibles, un dels sectors més afectats per aquesta normativa. Les empreses de la construcció o tractament de fusta que vulguin importar fusta a la UE hauran de certificar que aquesta no prové de terres desforestades recentment. Aquest requisit inclou mesures per garantir que la fusta s’obté d’una manera sostenible, respectant tant els recursos naturals com les comunitats locals.

Per a complir amb la normativa, moltes empreses opten per materials que ja tenen certificacions de sostenibilitat, com la fusta certificada FSC (Forest Stewardship Council), un segell que garanteix que la fusta prové de boscos gestionats de manera responsable. Així, la normativa EUDR i la certificació FSC es complementen perfectament per assegurar la sostenibilitat en la indústria de la construcció de cases de fusta.

Impacte global de la normativa EUDR

El medi ambient i la crisi climàtica no entén de fronteres, per això, en aquest aspecte calen normatives d’impacte i pressió que afectin més enllà dels límits administratius de la Unió Europea. La implementació de la normativa EUDR tindrà un impacte global, no només dins de la Unió Europea, sinó també en les regions productores de recursos naturals. Això ajudarà a:

  • Protegir la biodiversitat: Els boscos tropicals, per exemple, alberguen un gran nombre d’espècies amenaçades. El control sobre l’origen dels productes forestals evitarà la destrucció d’aquests hàbitats.
  • Fomentar la reforestació: La pressió de les regulacions com la EUDR incentivaran les pràctiques de reforestació i una millor gestió forestal mundialment.
  • Mitigar el canvi climàtic: Els boscos són un dels principals embornals de carboni del planeta. La desforestació contribueix enormement a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i reduir-la és essencial per complir amb els objectius climàtics globals.

Relació entre la normativa EUDR i la certificació FSC

Fins ara, les empreses que ens dedicàvem a la construcció de cases de fusta sostenible, ho fèiem respectant la certificació FSC garantint que per cada arbre tallat, se’n plantava un altre. En el nostre cas, a més, procurant fer servir matèria primera de proximitat i local. Aquesta és una exigència que de moment la indústria catalana de la fusta, tot i estar industrialitzant-se, encara no pot proveir, i en general la fusta de proximitat prové del País Basc, França o Àustria, indrets que tenen un sector en ple funcionament.

Si bé la normativa EUDR té un enfocament legal i obligatori, la certificació FSC ofereix una solució complementària i voluntària per a les empreses que volen assegurar-se que les seves pràctiques són sostenibles. El segell FSC garanteix que la fusta s’obté de manera responsable, assegurant:

  • Gestió forestal sostenible: Els boscos es gestionen amb criteris que preserven la biodiversitat, el sòl i l’aigua.
  • Respecte per les comunitats locals: Les operacions forestals no afecten negativament les poblacions locals ni els seus drets sobre les terres.
  • Productes de qualitat: La fusta FSC és reconeguda a escala mundial per la seva alta qualitat i sostenibilitat.

Així, les empreses que ja utilitzen fusta certificada FSC es troben en una posició favorable per complir amb la normativa EUDR. Els segells com l’FSC ajuden a simplificar el procés de verificació, ja que proporcionen garanties sobre l’origen dels materials i la seva sostenibilitat.

Com es garanteix que els productes compleixen amb la normativa EUDR?

Les empreses que importen o comercialitzen fusta o altres productes regulats per la normativa EUDR, han de seguir tot un seguit de procediments per assegurar que compleixen amb els requisits:

  1. Realitzar una auditoria de la cadena de subministrament: Cal assegurar que els proveïdors utilitzen pràctiques sostenibles i que la traçabilitat dels productes està ben documentada.
  2. Optar per materials certificats: Triar productes amb certificació FSC o altres certificacions de sostenibilitat facilita el compliment de la normativa.
  3. Implementar sistemes de verificació: Utilitzar sistemes que et permetin garantir que els productes compleixen amb els requisits de traçabilitat i sostenibilitat.

La normativa EUDR és una mesura decisiva per part de la Unió Europea per combatre la desforestació global i assegurar que el mercat europeu estigui alineat amb els objectius climàtics i de sostenibilitat. Això suposa una gran responsabilitat per a les empreses que comercialitzen productes com la fusta, però també ofereix una oportunitat per avançar cap a pràctiques més sostenibles. Triar materials certificats com la fusta FSC és una manera eficaç de garantir el compliment de la normativa i de contribuir a un futur més verd i responsable.

Quan es tracta de construcció sostenible, triar els materials adequats és fonamental. Un dels materials més utilitzats i amb més avantatges ecològics és la fusta certificada FSC. Però, què vol dir exactament que una fusta tingui el segell FSC i per què és tan important per a la sostenibilitat? Des de Papik Cases Passives, hem apostatat per la sostenibilitat des de la nostra fundació i ens alegra veure que allò en què crèiem i divulgàvem, es converteix en l’estàndard normatiu. Seguirem marcant el camí construint les cases del futur.

Calcula el cost de la teva casa