Controlar i certificar l’origen respectuós de la fusta: El certificat FSC
El certificat FSC té com a objectiu controlar l’origen de la fusta , garantint que aquesta procedeix de plantacions controlades i respectuoses amb el desenvolupament ambiental i social.
El concepte del Forest Stewardship Council (FSC) va néixer l’any 1990 quan un grup d’empreses consumidores i comercialitzadores de fusta i representants d’organitzacions ambientalistes i de drets humans es van reunir a Califòrnia amb la voluntat de trobar un sistema que pogués identificar la bona gestió dels boscos i l’origen dels productes de fusta fabricats de forma responsable. A poc a poc la institució va anar prenent forma i el 1994 es va fundar formalment a Oaxaca, Mèxic. A Espanya es va començar a desenvolupar el certificat el 1998 de la mà de WWF i el 2006 es van aprovar els estàndards per part de la FSC internacional. Es tracta d’un certificat de recent creació però amb una enorme implementació en el sector.
Els deu principis bàsics que el propietari /administrador d’un bosc han de complir perquè la explotació es consideri certificada sota el segell FSC són:
- Principi 1 : Compliment de les lleis – complir totes les lleis, reglaments, tractats, convencions i acords.
- Principi 2 : Drets dels treballadors i condicions d’ocupació – mantenir o millorar el benestar social i econòmic dels treballadors.
- Principi 3 : Drets dels pobles indígenes-identificar i donar suport els drets dels pobles indígenes de propietat i ús de la terra i els seus recursos.
- Principi 4 : Relacions amb les comunitats – mantenir o millorar el benestar social i econòmic de les comunitats locals.
- Principi 5: Beneficis del bosc – mantenir o millorar els beneficis econòmics, socials i ambientals a llarg termini provinents del bosc.
- Principi 6 : Valors i impactes ambientals – mantenir o restaurar l’ecosistema, la seva biodiversitat, recursos i paisatges.
- Principi 7 : Planificació de la gestió – comptar amb un pla de gestió implementat, monitoritzat i documentat.
- Principi 8 : Monitorització i avaluació – demostrar el progrés cap al compliment dels objectius de la gestió.
- Principi 9 : Alts valors de conservació – mantenir o millorar els atributs que defineixen aquest tipus de boscos.
- Principi 10 : Plantacions – planificar i gestionar les plantacions d’acord amb els Principis i Criteris de FSC.
Cadascun d’aquests principis conté uns criteris concrets que permeten establir si l’explotació ha complert en la pràctica amb aquest principi.
A Papik Cases Passives, treballem per aconseguir construccions d’alta eficiència energètica, sostenibles i acollidores. És per això que només treballem amb fustes amb segell FSC que garanteix que les nostres construccions no són una agressió al medi ambient ni el desenvolupament social.
Certificats com aquest ajuden a evitar la tala descontrolada que afecta zones com el Amazones, destruint gran massa forestal i generant conflictes socials, en aquest vídeo es mostra la desforestació del Amazones a vista de satèl·lit:
Per a més informació detallada sobre cadascun dels principis pots descarregar el document que detalla els estàndards FSC en aquest enllaç
Via: http://es.fsc.org