Fa unes setmanes vam col·laborar en la publicació d’un article sobre ventilació assistida en La Vanguardia sobre La ventilació mecànica. A continuació us deixem l’article transcrit i l’article original en PDF realitzat Per Lorena Farràs :
Arriba la ventilació “intel·ligent” Els sistemes mecànics renoven l’aire sense perdre calor i eviten l’entrada de contaminants.
ELS SISTEMES DE VENTILACIÓ MECÀNICA capten aire de l’exterior, el filtren, ho passen per un intercanviador de calor i el s’injecten en les diferents estances de la llar, substituint per l’aire viciat de l’interior de l’habitatge
La mala qualitat de l’aire. La contaminació de l’aire, tant exterior com interior, és perillosa per a la salut, especialment a llarg termini. D’aquí la importància de renovar l’aire de l’interior de l’habitatge, però sense permetre que entre pol·lució de l’exterior.
Lorena Farràs Pérez
Ventilar l’habitatge cada dia encara que només siguin uns deu minuts és un sa costum. No és simplement una qüestió de males olors : l’aire de l’interior d’una llar conté partícules contaminants – emeses per sistemes de climatització, electrodomèstics, productes de neteja o materials de construcció- i que tenen efectes negatius sobre la salut -com mal de cap, debilitat, fatiga o nàusees i, a llarg termini, fins i tot problemes respiratoris i cardiovasculars.
No obstant això, cada vegada que obrim una finestra deixem escapar la calor generada ( o bé el fred, a l’estiu). I encara pitjor : sovint l’aire que prové de l’exterior està ple de contaminants, especialment si es viu en grans ciutats o zones amb molt de trànsit o amb fàbriques a les rodalies. Aquest és el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on aquesta setmana s’ha decretat una alerta per pol·lució, la sisena en els últims tres anys.
Llavors, si ventilar l’habitatge és necessari, però en fer-ho perdo calor, i hi ha el risc que entre un aire encara més contaminat, què cal fer ? La solució passa pels sistemes de ventilació mecànica. Aquests aparells són poc coneguts encara a Espanya, però a poc a poc es van obrint pas.
Els sistemes de ventilació mecànica tenen dos fluxos. ” Capten aire de l’exterior, el filtren, ho passen per un intercanviador de calor i després ho injecten a les diferents estances de la llar, a excepció de la cuina i del bany “, explica Papik Fisas, de l’empresa de construcció Papik Cases Passives. En aquestes dues estades el procés és just al revés, ja que és on l’aire està més viciat : ” En elles és on es recull l’aire de l’interior de l’habitatge, que després de passar per l’intercanviador de calor, és expulsat a l’exterior “.
Així, l’aire circula permanentment per tota la casa, sense que es noti corrent alguna, i s’aconsegueix ventilar el conjunt de l’habitatge. Amb això s’aconsegueix, per exemple, que ” en sortir de la dutxa no hagi baf, sinó aire fresc “, assegura Fisas, o bé que “no hi hagi males olors en tota la casa”.
L’intercanviador de calor és l’enginy que fa possible que no hi hagi pràcticament pèrdues de calor : ” Agafa el calor de l’aire que és expulsat i l’hi dóna al aire nou “, explica José Ramon Ferrer, director a Espanya de la firma Zehnder. “En les aparells més moderns, l’eficiència és del 90%, és a dir, que s’aconsegueix recuperar el 90 % de la calor “, destaca Ferrer.
D’altra banda, el filtre és l’encarregat de purificar l’aire que prové de l’exterior. El directiu de Zehnder explica que la majoria de les persones que s’interessen per la ventilació mecànica ho fan precisament a la recerca d’una millor qualitat de l’aire. Més, la prèvia filtració de l’aire és ideal per a les persones amb al·lèrgies, problemes respiratoris o sensibilitat química múltiple ja que evita l’entrada de pols i pol·len, per exemple. Així, també es redueix notablement la quantitat de pols de la llar, de manera que cal passar almenys el motxo.
Des del punt de vista de l’eficiència energètica, disposar d’un sistema de ventilació mecànica és ” unes 50 vegades més eficient que obrir la finestra “, assegura l’arquitecte de Papik Cases Passives. De la mateixa opinió es mostra el directiu de Zehnder, que afirma que “pot suposar un estalvi de fins al 50% en climatització “. I tot això s’aconsegueix només amb el consum equivalent al d’una bombeta de 30 watts.
Per un habitatge d’uns 100 metres quadrats, un sistema de ventilació mecànica pot valor uns 8.000 euros, segons els experts consultats. El problema és que la instal·lació ocupa cert volum a causa dels tubs que circulen per tota la casa, així que el ideal és instal·lar en habitatges d’obra nova, és a dir, que “la instal·lació ja estigui contemplada en el disseny”, adverteix Fisas. Una altra opció és realitzar reformes a la llar.
Perquè un sistema de ventilació mecànica funcioni correctament, l’habitatge ha d’estar molt ben aïllada i ser molt hermètica, explica el propietari de Papik Casses Passives. És per aquest motiu que aquests aparells estan molt relacionats amb les cases construïdes sota l’estàndard Passivhaus.
lorena.farras @ gmail.com