Reducció de CO₂ – Papik

Reducció de CO₂

4 min

És possible construir cases passives i alhora reduir la petjada de carboni?

En aquest article, vull aprofundir en els beneficis per al medi ambient de la construcció de cases de fusta. En concret em centraré a explicar-te com en construir una casa de fusta aconseguiràs, per una banda, evitar moltes tones de CO₂ i per altra absorbir i fixar una gran quantitat de CO₂ de l’atmosfera.

Els beneficis ambientals de construir amb fusta: el model Eskimohaus

Construir cases amb estructura de fusta i materials naturals i sostenibles com les Eskimohaus, ofereix beneficis ambientals significatius, en concret pel que fa a la reducció d’emissions de CO₂ i la creació d’un mecanisme de captura i fixació de carboni present a l’atmosfera (carbon sink). A continuació, mostraré per què la fusta és una alternativa ambientalment responsable en comparació amb el formigó i els sistemes tradicionals que tenen una empremta de carboni considerablement més alta.

Absorció de CO₂: la fusta com a magatzem de carboni

La fusta, per la seva naturalesa, és un material que reté aproximadament el 50% del seu pes sec en carboni. Això significa que utilitzar fusta en la construcció no només evita emissions associades a materials com el formigó, sinó que també actua com a magatzem de CO₂.

Per aconseguir fusta, cal plantar un arbre i deixar que creixi durant uns 15 – 30 anys, en aquest període de creixement, l’arbre, va capturant CO₂ de l’atmosfera que incorpora en el seu tronc. PEr tant, va fixant CO₂ atmosfèric,

Cada metre cúbic de fusta utilitzada emmagatzema 0,9 tones de CO₂. En comparació, construir amb materials tradicionals com el formigó pot suposar emissions de fins a 0,5 tones de CO₂ per metre cúbic.

Per tant, podem dir que un metre cúbic de fusta contamina -0,9 Tones de CO₂ i l’equivalent en construcció tradicional suposa una contaminació de 0,5 Tones de CO₂. Per tant, la construcció de cases sostenibles Eskimohaus com les que construïm a Papik, ens dona un benefici ambiental total d’1,4 Tones de CO₂, per una banda, les tones que s’han tret de l’atmosfera en ser fixades en el procés de fabricació de la fusta i per altra les estalviades, evitant construir amb materials altament contaminants.

Estalvi d’emissions: comparativa amb el formigó

Substituir el formigó per fusta pot reduir les emissions en un 69% al llarg del cicle de vida dels edificis. Un estudi publicat a Nature Sustainability2 assenyala que si els edificis es construïssin principalment amb fusta, podríem evitar més de 100 Gigatones d’emissions de CO₂ globalment fins a l’any 2100. Això seria possible gràcies a la reducció de les emissions associades a la producció de ciment i acer, materials amb elevades emissions incorporades.

Altres avantatges: producció i transport més sostenibles

A diferència del formigó, que requereix processos intensius en energia per a la producció de ciment, la fusta té una energia incorporada molt menor i sovint es pot produir localment, reduint també les emissions associades al transport. A més, utilitzar fusta certificada (per exemple, FSC) contribueix a una gestió forestal sostenible i garanteix la regeneració dels boscos, assegurant la continuïtat del cicle de captura de carboni.

Impacte real construint cases Eskimohaus a Catalunya

En un projecte típic de casa Eskimohaus, amb una estructura predominantment de fusta, es poden arribar a estalviar més de 50 tones de CO₂ respecte a un edifici similar fet amb materials tradicionals. A més, aquests habitatges contribueixen positivament al medi ambient actuant com a magatzems de carboni a llarg termini i els seus materials són fàcilment absorbibles i genera molt poc residu. Podeu consultar les tones aproximades de CO₂ absorbides i estalviades per cadascun dels nostres projectes al llistat de projectes realitzats de Papik cases passives.

Conclusió

En l’actual situació d’emergència per la crisi climàtica, costa trobar relats que ens mostrin alternatives sostenibles a processos que tradicionalment s’han fonamentat en sistemes altament contaminants. És important mostrar aquesta realitat que demostren que la transició cap a un sistema sostenible és possible i cal implementar mesures per accelerar el canvi.

Construir cases amb fusta, com les Eskimohaus, no només redueix l’impacte ambiental immediat sinó que també ofereix beneficis climàtics a llarg termini. Aquest model representa una alternativa sostenible i responsable que contribueix a un futur més verd, evitant emissions i absorbint CO₂ de manera activa. No es tracta d’un ecoblanqueig, sinó d’un model de negoci que es basa en la sostenibilitat, generant entorns sostenibles.


Fonts i estudis de referència:

  1. Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico: https://www.miteco.gob.es/es/cambio-climatico/temas/mitigacion-politicas-y-medidas/edificacion.html
  2. Impacte global de la construcció amb fusta segons Nature Sustainability: Aquest estudi analitza com l’ús de fusta en lloc de formigó podria reduir fins a 100 gigatones de CO₂ al llarg del segle XXI. Pots accedir als detalls de l’estudi a través de Nature Sustainability.
  3. Comparativa de les emissions del formigó i la fusta: L’informe assenyala que cada metre cúbic de fusta utilitzada pot emmagatzemar fins a 0,9 Tones de CO₂ mentre que el formigó genera aproximadament 0,5 tones de CO₂ per metre cúbic. Més informació disponible a ScienceDaily.
  4. Guia de carboni de Wood Products Concil ​que ofereix eines per calcular l’impacte del carboni en edificis fets de fusta, incloent càlculs detallats sobre l’estalvi d’emissions. Consulta l’informe complet a WoodWorks.

Calcula el cost de la teva casa