D’on prové la contaminació per CO2 – Papik

D’on prové la contaminació per CO2

3 min

Que contamina?

El post publicat a la revista de medi ambient i economia La Ballena Blanca Titulat Estas diez empresas generan el 70% del CO2 de las emisiones industriales (y el 28% del total del país) ens aporta de manera clara quines empreses són les que més contaminació aporten i en conseqüència, en podem fer una lectura inversa identificant els canvis que s’haurien de produir per a reduir el CO2.

Les 10 principals empreses contaminants d’Espanya són: 

  1. Endesa: 24,32%
  2. Repsol / Petronor: 9,53%
  3. Gas Natural Fenosa: 9,45%
  4. Hidrocantábrico: 7,74%
  5. Acelormittal: 4,69%
  6. E.ON: 3,9%
  7. CEMEX: 3,54%
  8. CEPSA: 3,52%
  9. Iberdrola: 1,94%
  10. Cementos Portland: 1’79%

Juntes suposen el 70% de les emissions de CO2 industrial d’Espanya i el 28% del total genèric. Hi ha una fet que salta a la vista: Endesa, una de les principals empreses proveïdores d’electricitat encapçala el rànquing amb molta diferència. En el rànquing apareixen també quatre empreses energètiques més. Aquest fet demostra que a les energies renovables al nostre país li queda un bon camí per recórrer i cal un replantejament des de les institucions.

 

El ciment: un element molt contaminant

Però no és aquesta dada la que ens ha cridat l’atenció. Si ens fixem veurem que hi ha dues empreses que es dediquen a la fabricació de ciment: CEMEX i Cementos Portland. I Acelormittal, una empresa dedicada en part al sector de la construcció. Juntes suposen un 10% de la contaminació industrial d’Espanya. La fabricació de ciment és necessària però també molt contaminant. Però en el sector de la construcció d’alta eficiència energètica hi ha empreses que construïm amb materials sostenibles que no només no emeten CO2, sinó que absorbeix més CO2 del que emet, per tant: descontamina! Pot resultar sorprenent però és així i és el que s’anomenen cases ecològiques, biopasives, sostenibles.

Una alternativa natural

La explicació es senzilla, a Papik Cases passives, construïm amb un material natural i sostenible: La fusta. Per fabricar la fusta que utilitzem s’utilitzen plantacions de proximitat (la majoria a França, ja que a Catalunya aquesta industria és incipient).  Aquestes plantacions han d’estar més de 20 anys creixent per a poder extreure’n la fusta. Durant tots aquests anys els arbres, al créixer absorbeixen CO2, per tant, la natura, durant el procés de “fabricar” la fusta absorbeix més CO2 del que emet. A més la industria de la fusta te més beneficis, en primer lloc no genera residus. Durant el procés de donar forma a la fusta, els residus, ja siguin trossos grans o encenalls, acaben sent reutilitzats per a fer peçes de fusta més petites o bé per a fer-ne biomassa. En segon lloc, la industria garanteix que mai es perdi massa forestal. La fusta que utilitzem està certificada com FSC, que garanteix que per cada arbre talat un altre és plantat.

Canvi de Paradigma

Al sector constructiu a nivell estatal, s’està produint un canvi de paradigma. Aquest canvi implica, per una banda la construcció més eficient. Per altra banda la construcció amb materials naturals i sostenibles com la fusta està trencant tabús molt instaurats a la nostra societat. A Papik Cases passives encapçalem aquest canvi construint cases d’alta eficiència energètica biopassives amb materials sostenibles i ecològics. A més les nostres cases compleixen amb els requisits del certificat extern més exigent del mercat: el certificat Passivhaus. Aquesta certificació garanteix el màxim confort interior sense despesa energètica.

Calcula el cost de la teva casa