Tot seguit us traduïm l’entrevista que Imma Sanchís va fer a Alex de Rijke a la contra de la Vanguardia.
“La Fusta serà el formigó del segle XXI”
Lliure de ínfules
No té aquest punt engolat de molts arquitectes, no s’escolta a si mateix i riu sovint. Sens dubte això té a veure amb que no advoqui pels fàl•lics gratacels, ni pel ciment. El seu món és la fusta tecnològica, més eficient i menys costosa que el formigó. La seva arquitectura és bella i socialment útil: un dels seus primers treballs va ser una casa de panells de fusta que es pot construir en dos dies per ser utilitzada després d’una catàstrofe, ha aixecat escoles de fusta que són referència i motiu d’estudi, arquitectura residencial i una impactant Escala sense fi per al Festival d Disseny de Londres. Va participar al Mercat Central de Disseny.
Quin és el seu objecte fetitxe?
La Ducati.
Una moto?
Combina disseny, enginyeria i escultura amb gran bellesa i sentit de l’emoció
…
Esperava una altra resposta?
Del super defensor de la fusta? … Si.
D’acord, tots tenim contradiccions, però això no treu que m’apassionin els arbres, em semblen el més bell del planeta, l’element més icònic. Els arbres són tan intel•ligents …
…?
Des del punt de vista de l’estructura i de la composició, perquè s’adapten, canvien, responen a l’entorn. Fins i tot quan han acabat la seva vida segueixen sent útils. Sigui quina sigui la pregunta l’arbre en té la resposta.
¿L’arbre té respostes?
La té davant del canvi climàtic, per exemple, i l’estructura de l’arbre és plena de lliçons per a l’arquitectura.
Expliqui’m.
Produeixen oxigen, absorbeixen el diòxid de carboni, són un hàbitat, un material i ens donen ombra, refugi, eviten l’erosió, i són bonics. Crec que no hi ha persona al món a qui no li agradin els arbres.
Quan i per què va decidir que el material de la seva arquitectura fos la fusta?
És el natural, potser la pregunta seria quan i per què ens llancem a cobrir la Terra de formigó. Ningú em pot dir que l’acer és sexy, però a la majoria ens agrada acariciar la fusta.
És un motiu poderós, però …
Una tona d’acer equival a dues tones de carboni, i una tona de fusta a -1’6 tones de carboni. Com més fusta utilitzem, més reduirem el canvi climàtic. Hem de plantar més arbres dels que talem, però això és fàcil.
Ja estan construint al Regne Unit edificis de 40 plantes en fusta.
El món de l’arquitectura està obsessionat amb l’altura. Una bona ciutat és la que té molts edificis alts?
Vostè què creu?
La densitat és més important que l’altura. En un edifici d’apartaments de vuit pisos d’altura la densitat pot ser més gran que la d’un gratacels que necessita molt més espai al voltant, és menys eficient.
Llavors, què els passa als seus col•legues?
Potser és un tema freudià.
I com es va lliurar vostè d’aquest tema?
Fent molt esport. La qüestió és que fer gratacels no em sembla la manera de construir ciutats amables i boniques.
Quina és la seva filosofia?
La fusta serà el formigó del segle XXI. Ens hem tornat conceptualment mandrosos: construïm en formigó sense qüestionar més possibilitats. Després de l’aigua, el formigó és l’element més comú, hi ha un metre cúbic de formigó per persona al planeta.
Cada època té el seu material.
Sí, al segle XVIII va ser el maó, el XIX l’acer, el XX el formigó i el XXI cal rehabilitar-nos a través de la fusta.
Això implica una altra manera de viure?
Molt més agradable, però com a arquitecte no només has de convèncer el propietari, també a l’ajuntament, als urbanistes oficials, als contractistes i als bancs que no volen prestar els seus diners per construir un edifici de fusta, no els sembla fiable.
¿El maó sí els sembla fiable?
Això creuen. Els més fàcils de convèncer són els bombers, tots els altres són irracionals.
Esgrimeixi els seus arguments.
La seva duresa i capacitat d’aïllament i durabilitat són magnífiques, les seves qualitats davant del foc són infinitament millors que les de l’acer. I no se’n desaprofita res, les serradures i les restes de fusta s’utilitzen per a l’aïllament, el que és molt més saludable que l’aïllament convencional a base de químics. Estem parlant de fusta tecnològica.
I és barateta?
En grans edificis el cost és el mateix que el formigó perquè la construcció és molt més ràpida, el material és més lleuger i no es necessita recobrir amb altres materials. La fusta és competitiva i atractiva, i això sense tenir en compte el cost ambiental.
Ha construït un col•legi de fusta.
Hem construït bastants escoles, però la més famosa va ser la primera, a Londres, de fusta contralaminada, un projecte que va influir a molts arquitectes que l’han adoptat. la qual cosa m’omple d’orgull
Estan contents els nens?
Ara vaig a sorprendre-la: els austríacs es van posar a investigar i van demostrar que en un entorn de fusta es rendeix més, aprèn més, el cor està més relaxat i l’acústica és molt millor
Què hauríem de saber els ciutadans?
Haurien de pensar que està a les nostres mans canviar el món, simplement demanant que hi hagi més fusta en les seves vides i, si us plau no comprin mobles de plàstic i demanin que a les ciutats es plantin més arbres.
IMA SANCHIS